Fasola szparagowa jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną fasolą. Bez problemu można ją uprawiać nawet na słabszym podłożu w ogrodzie przydomowym - jest szybka i łatwa w przygotowaniu na lekkostrawny ob...
Czytaj dalej
Truskawkowy koktajl mleczny to idealny napój na gorące dni. Jest pożywny i zdrowy, a jego przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut. W dodatku wszystkie potrzebne do przygotowania truskawkowego nap...
Czytaj dalej
Festyny parafialne w Polsce są okazją do spotkań mieszkańców wielu mniejszych miejscowości czy wsi. I dobrze, że można je wykorzystywać do promocji ekologii. To dużo lepsze niż sprzedawanie chińskich c...
Czytaj dalej
Odpowiedzialność konsumencka wymaga dużej dozy kreatywności u indywidualnej osoby. Potrafi też uzależnić i wciągać, kiedy kolejna osoba "łapie tego atrakcyjnego bakcyla". Basia Szczęsna przybliża na ła...
Czytaj dalej
WWF wraz z bankiem Swedbank i we współpracy z Forum Rolników Bałtyckich na rzecz Środowiska oraz organizacjami rolniczymi z regionu nadbałtyckiego rozpoczyna doroczną edycję konkursu „Rolnik Roku Regio...
Czytaj dalej
Ten czerwony motylek, którego od kilku lat używamy w naszych banerach czy logach to nie przypadek. Owady zawsze stanowiły ważny element ogrodowej koncepcji projektowej, myślenia o kompleksowości ekosys...
Czytaj dalej
Piękny ślub latem, miesiące przygotowań, najwspanialsze suknie, garnitury, dekoracje florystyczne i goście, limuzyny, obrączki i zdobienia kościoła. Piękna pogoda, a może deszcz lub śnieg - nie ważne, ...
Czytaj dalej
Trudno jest pogodzić wewnętrzne zamiłowanie do porządku, tęsknotę za równym angielskim trawnikiem, który kiedyś znaliśmy tylko z zachodnich seriali, szał nowoczesnych technik nawożenia proponowany nam ...
Czytaj dalej
Firma Carlsberg Polska zorganizowała podczas Festiwalu Sonisphere, którego główną gwiazdą był Iron Maiden, ekologiczną akcję edukacyjną pod nazwą "Segreguj koncertowo – Daj śmieciom kosza". Celem tej i...
Czytaj dalej
Przyroda wpada w ten sposób iż sama eliminuje zagrożenia związane z wymieraniem pewnych gatunków, regulacją liczebności szkodników roślin czy wyjałowieniem gleby - dzięki bioróżnorodności. Jest ona poj...
Czytaj dalej
Mieszkasz w mieście, może nawet przy głównej ulicy i marzysz o ogrodzie? Czasem nawet w takich warunkach (chociaż w Polsce jeszcze niedocenianych) można zamienić kawałek glebowego nieużytku w zieloną o...
Czytaj dalej
Tendencje architektury ogrodowej wskazują coraz częściej na popularny kierunek ekologiczny – naturalny. Dla fauny i flory ogród jest ważnym schronieniem i przestrzenią do rozwoju, dla właścicieli rajem...
Czytaj dalej
Jałowce być może nie są najpiękniejszymi gatunkami krzewów ogrodowych. Potrafią nie tylko ukłuć ogrodnika, czy ogrodniczkę, ale tez tak się rozrosnąć, że zamiast zdobienia stają się straszydłem ogrodow...
Czytaj dalej
Kluczem produktywności nawet tak uproszczonego ekosystemu jak agrosystem jest różnorodność mikrobiologiczna gleby. Jej nieodnawialne zasoby muszą być chronione przez kolejne pokolenia, dlatego nie do z...
Czytaj dalej
Zarejestruj się na stronie www.pomagamypszczolom.pl i dowiedz się, jak możesz pomóc pszczołom. Możesz także założyć wirtualny ogródek przyjazny pszczołom. Proste i praktyczne wskazówki ułatwią Ci jego ...
Czytaj dalej
Ekologia to przede wszystkim merytoryka i rzeczywista wiedza na temat tego, co się dzieje w świecie przyrodniczym i jakie ma to przełożenie na świat ludzi. Także biznes ma wiele do powiedzenia w tematy...
Czytaj dalej
Chore pszczoły, duża umieralność owadów, mało miodu u pszczelarzy i wysokie ceny. Pewnie powrotu do komunizmu i miodu sztucznego już nie będzie, ale kto ma ochotę na prawdziwe ekologiczne rarytasy mali...
Czytaj dalej
Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu zaprasza na studia podyplomowe "Manager CSR – kreator odpowiedzialnego i opłacalnego biznesu". Studium organizowane jest na Wydziale Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu...
Czytaj dalej
W Łodzi w październiku tego roku obędzie się IV edycja Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD, najważniejszej imprezy w Polsce dedykowanej żywności wysokiej jakości: żywności ekologicznej i naturalnej,...
Czytaj dalej
Aculus fockeui czyli Pordzewiacz śliwowy to owad należący do tak zwanych szpecieli, wysysających sok roślinny z różnych części drzew owocowych: pąków, liści, zawiązków owocowych oraz pędów. Ich żerowan...
Czytaj dalej