Zrób sobie własny kompost z Ogrodnikiem

Sprawa wydaje się być skomplikowana, żmudna i brudna. Tymczasem prawidłowe zbudowanie funkcjonalnego kompostu, nawet w najmniejszym ogrodzie, jest bardzo proste i niezmiernie praktyczne. Oto sposób na „czarne złoto ogrodników” - możliwe nawet na balkonie w bloku.
Ujęcie wody we wsi Ujęcie wody we wsi

KOMPOSTOWANIE to jeden z procesów rozkładu materii organicznej, może on przebiegać w dwojaki sposób, albo beztlenowo w sposób gnilny, albo z udziałem tlenu poprzez właśnie kompostowanie. Proces ten polega na mikrobiologicznym rozkładzie substancji organicznych poprzez przekształcenie ich w kompost. Przyczyniają się do tego głównie termofilne promieniowce, bakterie, pleśnie oraz pierścienice (dżdżownice).. Aby uzyskać wysoko-mineralny kompost, należy przede wszystkim różnicować odpadki, które wrzucamy do kompostownika. Odpadki, które przeznaczamy na kompost muszą być biodegradowalne. Można na kompost oddawać mocz, który zawiera azot i fosforany przyspieszające rozkład materiału. Ale w rozsądnych ilościach. Nie kompostujemy z zasady odpadów, które mogą zanieczyścić proces. Są to: mięso, mocno solone potrawy, pestki, chwasty (szczególnie perz, powoje czy jaskier rozłogowy) z nasionami.

Kompostownik we Francji
Gospodarstwo ekologiczne

Pryzmy układa się oczywiście w miarę tworzenia się odpadów w gospodarstwie domowym. Każdą 20-30 cm warstwę należy posypać gotowym produktem ogrodniczym do kompostowania. Czas oczekiwania na dobry kompost to około 2 do 3 miesięcy.
Ważna jest jego odpowiednia pielęgnacja. Zasady:
- zachować wilgotność ściółki, szczególnie przy upałach, ale nie doprowadzić do tego, by był mokry oraz by lała się z niego woda;
- nie doprowadzić do zalania deszczówką (grozi kwaśną patologiczną pleśnią);
- wietrzyć by ostateczny produkt był sypki, puszysty, lekki;
- gotowy kompost należy przesiać ziemią, by dobrały się do niego np. pożyteczne dżdżownice.
(Jak zauważyła uważna Czytelniczka, nie należy ich mylić z glistami, które raczej narobiłyby szkód niżby pomogły. Dziękujemy bardzo za komentarz!)

ZASTOSOWANIE otrzymanego kompostu domowego:
- grunt pod uprawy,
- ziemia na rekultywację zniszczonych terenów;
- pożywka dla warzyw, tylko nie tych korzennych. Świetne pod pomidory czy ogórki. Wytworzony w procesie kompostowania humus zawiera dużo azotu, potasu, fosforu i wapnia. To doskonały nawóz dla roślin, a jego zawartość w glebie świadczy o żyzności gleby. Dojrzały kompost można stosować bez żadnych obaw i ograniczeń ilościowych do nawożenia gleby. Zwiększa urodzajność plonów. Ponadto, kompostowanie to najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się zbędnych odpadów i jeszcze wytworzenie własnego nawozu.

Opracowanie: 2010, Kasia Dulko