EKOżywność / Tematy Ogólne

Tematy Ogólne | Rośliny | Przepisy |
Tematy Ogolne

Jak wykorzystać dynię?

Dynia to ogromny owoc, do którego przerobienia musimy znaleźć czas i miejsce w spiżarni. My podpowiemy Wam jak wykorzystać nawet największy okaz, po to aby wiosną i latem zasmakować ciasta czy zupy dyn...

Czytaj dalej
Jak wykorzystać dynię?
Tematy Ogolne

Domowa uprawa ziół w stylu eko

Wraz z modą na ekologiczny styl życia nadchodzi moda na uprawę domową ziół. Kupiliśmy wspaniałe kuchnie, ale w nich nie gotujemy. Na szczęście to zaczyna się zmieniać, ponieważ aromatyczne zioła z wła...

Czytaj dalej
Domowa uprawa ziół w stylu eko
Tematy Ogolne

Zioła - czym są i co dla nas znaczą

Zioła to jednoroczne byliny, które zawierają szereg olejków eterycznych oraz substancji wzmacniających organizm. Silny zapach liści kwiatów wpływa na rozwój oraz smak naszych warzyw i potraw, dodając k...

Czytaj dalej
Zioła - czym są i co dla nas znaczą
Tematy Ogolne

Wina organiczne albo ich domowa wersja eko

Kiedyś były to małe krzaczki, posadzone przy bramie garażowej raczej z ciekawości, niż praktyki. W przeciągu pięciu lat rozrosły się na połowę posesji, cały dach garażu, zasłoniły okna. Ale oprócz celó...

Czytaj dalej
Wina organiczne albo ich domowa wersja eko
Tematy Ogolne

Olej lniany i jego prozdrowotne właściwości

Len to mogłaby być polska specjalność. I nie tylko odzieżowa, chociaż tutaj mamy bogatą tradycję produkcyjno-handlową (niestety upadłą w ostatnich latach), ale także spożywczą. gdyby tylko Polacy zechc...

Czytaj dalej
Olej lniany i jego prozdrowotne właściwości
Tematy Ogolne

Borówka amerykańska z naszego ogrodu i sadu

Borówka jest bardzo popularnym krzewem w naszym klimacie, szczególnie ze względu na bardzo małą jej podatność na choroby oraz oczywiście słodkie owoce, które produkuje. Podstawą w jej uprawie jest jedy...

Czytaj dalej
Borówka amerykańska z naszego ogrodu i sadu
Tematy Ogolne

Mity polskiego żywienia i co dalej?

Tak to już jest z mediami, że jak zwęszą modny temat, to od razu chciałoby się kogoś skrytykować. Dostało się produktom ekologicznym - w pewnej mierze słusznie, szczególnie w zestawieniu z fatalną kond...

Czytaj dalej
Mity polskiego żywienia i co dalej?
Tematy Ogolne

Zdrowe owoce i warzywa z własnego ogródka

Wojciech Majda proponuje pięć sposobów na to, by owoce i warzywa były zdrowe, pełne witamin i mikroelementów. Każdy, kto posiada własny ogródek i ma cierpliwość i pasje do uprawiania warzyw może mieć w...

Czytaj dalej
Zdrowe owoce i warzywa z własnego ogródka
Tematy Ogolne

Orzeźwiająca mięta prosto z ogrodu

Mięta jest najpopularniejszą rośliną spośród ziół, wykorzystywaną także w przemyśle spożywczym. Suszone liście zalewane gorącą wodą pijemy jako herbatę, ale służy także jako dodatek do soków - jako ele...

Czytaj dalej
Orzeźwiająca mięta prosto z ogrodu
Tematy Ogolne

Jeśli nie konserwowane to co jeść?

Konserwowanie żywności samo w sobie nie jest złe, chociaż kojarzy nam się z chemicznymi składnikami zaczynającymi się na E... Tymczasem będąc efektywnym (i ekologicznym) w kuchni trzeba konserwować nad...

Czytaj dalej
Jeśli nie konserwowane to co jeść?