Ewelina Szkodzińska: Jantoń stawia na wino ekologiczne

Coraz więcej firm w Polsce wykorzystuje ekologiczny wizerunek swoich produktów w celach sprzedażowych i marketingowych. Okazuje się, że nawet w branży alkoholi można stworzyć markę, za którą stoi zrównoważona ekologiczna produkcja. O pomyśle na eko-wino z aronii opowiada Ewelina Szkodzińska, PR manager firmy Jantoń z Dobronia.


Redakcja Mój-Ogrodnik:
Ekologiczne wino z aronii – skąd ten pomysł?
Ewelina Szkodzińska:
Analizując rynek naszych produktów zaobserwowaliśmy tendencje w kierunku wyrobów BIO i postanowiliśmy stworzyć taki właśnie produkt. Wybraliśmy aronię, która łączy pożyteczne zalety czerwonego wina i zielonej herbaty.

Aronia posiada podobne właściwości do czerwonego wina, gdyż zawiera antocyjany, czyli związki skutecznie zwalczające wolne rodniki. Chroni organizm przed nowotworami, zawałami serca, udarami i miażdżycą. Jest źródłem wielu cennych witamin, posiada właściwości lecznicze. Duże znaczenie ma również zawartość katechin i tanin, których to zdrowy wpływ na organizm ludzki znamy już z wina i zielonej herbaty. Aronia jest ważna dla zdrowia również dzięki temu, iż jej owoce nie kumulują pierwiastków typu ołów, kadm, arsen czy cyna. Ponadto roślina nie wymaga oprysków przeciw szkodnikom czy chorobom, więc jej owoce nie zawierają śladów pestycydów. Na takiej bazie powstało delikatne wino aroniowe ARONICA o niepowtarzalnym smaku, aromacie i kolorze.

Ewelina Szkodzińska -Jantoń Ewelina Szkodzińska - firma Jantoń
Siedziba firmy Jantoń w Dobroniu Siedziba firmy Jantoń produkującej wino ARONICA w Dobroniu


Redakcja Mój-Ogrodnik:
Jakie miejsce w całym asortymencie produktów firmy Jantoń zajmują produkty ekologiczne?
Ewelina Szkodzińska:
ARONICA jest naszym najmłodszym „dzieckiem” i jak dotąd jedynym produktem ekologicznym w szerokim asortymencie firmy. Ma jednak dla nas szczególne znaczenie ze względu na swój charakter i walory zdrowotne.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Skąd pochodzą owoce i inne materiały do produkcji wina ekologicznego?
Ewelina Szkodzińska:
By wino mogło być nazywane „ekologicznym” do jego produkcji trzeba użyć minimum 95 % surowców BIO. Wszystkie dodawane półprodukty muszą być zgodne z wykazem dozwolonych substancji wymienionych w rozporządzeniu unijnym o wyrobach ekologicznych i posiadać certyfikaty potwierdzające ich bio-pochodzenie.

ARONICA wyprodukowana jest z surowców najwyższej jakości, pochodzących z ekologicznego rolnictwa w znacznej mierze krajowego. Podstawowymi składnikami są: sok z owoców aronii i cukier z buraków lub trzciny cukrowej, a niezbędne do procesu fermentacji drożdże winiarskie są w 100 % naturalne.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Na czym polega proces produkcyjny ekologicznego wina?
Ewelina Szkodzińska:
Proces produkcji ekologicznego wina ARONICA jest przeprowadzany metodą tradycyjną: roztwór ekologicznego soku i cukru jest zaszczepiany winiarskimi drożdżami, co w naturalny sposób powoduje fermentację. Po fermentacji wykonujemy szereg czynności laboratoryjnych tzn. odciąg wina, klarowanie i kupażowanie. Dopiero w tym momencie wino jest gotowe do rozlania w butelki. Wszystkie etapy produkcji ARONICI odbywają się pod nadzorem akredytowanej instytucji nadającej Certyfikat Zgodności potwierdzający jej ekologiczny charakter.

Aronica na Targach Wino ekologiczne Aronica na Targach
Sala do degustacji wina Jantoń Sala do degustacji wina Jantoń


Redakcja Mój-Ogrodnik:
Co robicie z odpadami z procesu produkcyjnego wina ekologicznego? Jakie są to odpady?
Ewelina Szkodzińska:
Odpady poprodukcyjne to jedynie osad drożdżowy. Odbiera go od nas gorzelnia, która odzyskuje z odpadów poprodukcyjnych wina ekologicznego i konwencjonalnego alkohol na cele techniczne.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Najpierw powstał produkt, a następnie jego ekologiczny marketing, czy odwrotnie?
Ewelina Szkodzińska:
Przeprowadzenie badań marketingowych w kraju i za granicą wskazał nam jasno nowy kierunek ekologicznych produktów. Na podstawie tych badań zdecydowaliśmy, aby powstało wino z aronii. Następnie realizowaliśmy program promocyjny podczas wprowadzenia produktu na rynek.

ARONICA to pierwsze i jak dotąd jedyne na Polskim rynku ekologiczne wino z aronii. W tym roku, już po raz drugi z rzędu, ARONICA zdobyła złoty medal w Ogólnopolskim Konkursie Win i Miodów Pitnych, organizowanym przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa, ale nagród za jakość, smak czy walory zdrowotne naszego BIO wina jest znacznie więcej, choć dopiero za pół roku będziemy świętować jego drugie „urodziny”. ARONICA jest rozpoznawalna i ceniona za smak i ekologiczny charakter, także przez kulinarnych znawców czy restauratorów.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Jaki jest potencjał do rozwoju na polskim rynku produktów ekologicznych np. w branży żywności?
Ewelina Szkodzińska:
Uważam, że Polski rynek branży żywności w sektorze ekologicznym ma duże możliwości rozwoju. Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na zdrowy tryb życia wiedząc, że oprócz uprawiania sportów niezwykle ważne dla naszego zdrowia jest to, co jemy. Zdrowa, ekologiczna żywność zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników, którzy świadomi często wyższej ceny produktu wybierają go wiedząc, że to inwestycja w największy skarb - nasze bezcenne zdrowie.

Dziękuję za rozmowę.
Katarzyna Dulko

Więcej informacji: Firma Jantoń