Gotowana fasola szparagowa

Fasola szparagowa jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną fasolą. Bez problemu można ją uprawiać nawet na słabszym podłożu w ogrodzie przydomowym - jest szybka i łatwa w przygotowaniu na lekkostrawny obiad.
Gotowana fasola szparagowa Gotowana fasola szparagowa


Potrzebne do przygotowania fasoli szparagowej na ciepło:

- ½ kg fasoli szparagowej
- 1 łyżka masła (ewentualnie margaryny)
- 2 łyżki bułki tartej

- garnek do gotowania fasoli oraz patelnia do przygotowania smażonej bułki


Sposób przyrządzenia potrawy:

Należy obrać fasolę z zielonych części listnych oraz obciąć końcówki z obu stron.
Gotujemy fasolę szparagową aż do uzyskania miękkości tzn. około pół godz.
Solimy i odcedzamy wodę.
W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą ciągle mieszając. Gdy polewa będzie miała jednolita konsystencję ściągamy z ognia i polewamy fasolkę.

Można podawać z ziemniakami i mięsem zamiast sałatki.

Ilość osób: 4