Jak rozpoznasz, która żywność jest ekologiczna?

Jak nie zginać w gąszczu produktów, etykiet i oznaczeń? Co gwarantuje logo „zielonego liścia” na opakowaniu produktu? Jak kupować żeby nie zrujnować swojego zdrowia i kieszeni? Okazją do poznania odpowiedzi na te i inne pytania będę organizowane już po raz piąty w Łodzi Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD (12 – 14 października).
Kiedy i co jemy? Kiedy i co jemy?
Marzymy o jedzeniu z polskiej wsi Marzymy o jedzeniu z polskiej wsi
Polska obfituje w żywnośc dobrej jakości Polska obfituje w żywnośc dobrej jakości

Z roku na rok zapotrzebowanie na żywność ekologiczną rośnie na całym świecie. Polska jest jednym z krajów, w których ten sektor gospodarki rozwija się bardzo dynamicznie. Rosnąca popularność sklepów ze zdrową żywnością spowodowana jest wzrostem świadomości o walorach ekoproduktów, a z drugiej strony z licznych informacji medialnych o szkodliwości żywności modyfikowanej genetycznie i wysokoprzetworzonej.

Rosnący popyt sprawia, że powstaje coraz więcej firm specjalizujących się w sprzedaży zdrowej żywności. Do ekologii przekonuje się też coraz więcej rolników, powstają kolejne gospodarstwa oraz zakłady produkujące żywność z certyfikatami. Dodatkowo na polskim rynku pojawiają się importowane produkty ekologiczne. Niestety, bardzo często pojawiają się produkty, które są ekologiczne tylko z nazwy. Żeby uniknąć wprowadzania konsumentów w błąd, od 1 lipca 2012 roku wprowadzono unijne, jednolite logo „eko- liść”, które jako jedyne świadczy o autentyczności ekoproduktu.

Zbliżające się Targi Naturalnej Żywności dają możliwość do zapoznania się z szeroką ofertą krajowych i zagranicznych produktów ekologicznych. Uczestniczą w nich wszystkie najważniejsze firmy na polskim rynku ekoproduktów oraz wystawcy z zagranicy m.in. z Azerbejdżanu. Impreza jest okazją do bezpośredniego kontaktu z producentami i przetwórcami, do nawiązania kontaktów biznesowych, pozyskania nowych klientów i partnerów a także do wymiany poglądów i poznania trendów rozwoju rolnictwa i produkcji ekologicznej w Polsce.

NATURA FOOD to doskonała gratka dla ekoentuzjastów oraz osób, które dbają o zdrowe odżywianie i chciałby rozpocząć swoją przygodę z ekożywnoścą. Podczas targów konsumenci mają możliwość degustacji i zakupu prezentowanych produktów, a także udział w spotkaniach poświęconych biożywności, odżywianiu czy umiejętności czytania ekoznaków. Planowane są także liczne pokazy kulinarne i laboratoria smaku dedykowane produktom ekologicznym i regionalnym z udziałem znanych mistrzów kuchni. Gośćmi tegorocznej edycji będą m.in. Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski, Gieno Mientkiewicz i Zbyszek Kmieć, Carlos Gonzalez Tejera.

Natura Food realizowana jest wspólnie z I Targami Ekologicznego Stylu Życia beECO 2012, które są propozycją dla tych wszystkich, którzy chcą być ekologiczni, na co dzień i dbać nie tylko o swoje zdrowie, ale także o otaczające nas środowisko. W ramach beECO odbędzie się szereg spotkań i interaktywnych warsztatów związanych z różnymi aspektami życia w zgodzie z naturą – ekokuchnią, ekologicznym wychowywaniem dzieci, recyklingiem, ekomodą, ekoturystyką, czy odnawialnymi źródłami energii. W tym samym czasie i miejscu odbędzie się wydarzenie Re-Act Fashion i Targi Odpowiedzialnej Mody WearFair organizowane przez Fundację RE-ACT i Polską Zieloną Sieć.