Kawa to sztandarowy produkt analizowany przez badaczy zarówno rynku zdrowej żywności, produktów ekologicznych jak i standardów pracowniczych w krajach Trzeciego Świata. Kawa jako produkt kolonialny jes...
Czytaj dalej
Album Wydawnictwa Zielona Sowa pokazuje listę stu niepowtarzalnych miejsc z całego świata, którym grozi poważne niebezpieczeństwo zniknięcia z powierzchni Ziemi lub drastycznego pogorszenia warunków ży...
Czytaj dalej
Etyczne zakupy budzą coraz więcej kontrowersji. Z jednej strony pojawiają się głosy, że Polacy są niedorośli, plebejscy i w ogóle niewyczuleni na kwestie pozacenowe w wyborach konsumenckich, z drugiej ...
Czytaj dalej
Jest kilka takich miejsc w naszym ogrodzie, które z trudem jest zagospodarować, gdyż nawet chwasty nie chce tam rosnąć. Czasem przy szerokiej przestrzeni trawnika chcemy dodać kilka bylin i krzewów aby...
Czytaj dalej
Jesienią 2010 roku w Warszawie, odbędzie się konferencja zatytułowana Eco Business Forum 2010, organizowana przez portal Ecologytime.com. Dwudniowe wydarzenie poświęcone będzie eko-innowacjom w biznesi...
Czytaj dalej
We wtorek 9 marca Urzad Miasta Stołecznego Warszawy i ambasada Szwecji organizują seminarium pt. Ekologiczne rozwiązania wprost ze Szwecji. Mowa będzie oczywiście o gospodarce odpadamy komunalnymi i wy...
Czytaj dalej
Ekologia wydaje się być czystą ideologią bez zysku i tak traktuje ją wielu fascynatów i działaczy. Jednocześnie, dla tych, którzy znają się na CSR, czyli odpowiedzialnym zarządzaniu biznesem, ekologia ...
Czytaj dalej
Projekt nowej ustawy o organizmach modyfikowanych genetycznie wciąż wzbudza kontrowersje. Publiczne wysłuchanie, które odbyło się w Sejmie na początku lutego, podsyciło tylko emocje wokół tego problemu...
Czytaj dalej
Od wielu lat do zimowego przechowywania roślin egzotycznych wykorzystuje się wymyślne konstrukcje szklane. Na ich popularność wpływa dostępność różnorodnych materiałów oraz możliwość zaoszczędzenia kon...
Czytaj dalej
Forum Odpowiedzialnego Biznesu już po raz ósmy zaprezentowało Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”. W tym roku wybrano 110 dobrych praktyk firm z obszarów: miejsce pracy, rynek, społ...
Czytaj dalej
Coraz więcej konkursów, ponieważ coraz więcej raportów społecznych. Firmy wiedzą, czym jest CSR i chcą się wyróżnić własną strategią oraz sposobem komunikowania. W tegorocznej edycji konkursu „Raporty ...
Czytaj dalej
Promocją standardów społecznej odpowiedzialności w przedsiębiorstwach zajmuje się coraz więcej podmiotów, nie tylko pozarządowych czy niekomercyjnych. Najnowsze partnerstwo z reguły działających przeci...
Czytaj dalej
Proces organizacyjny budowania struktur i funkcjonalności zarządzania ekologicznego w przedsiębiorstwie wydawniczym jest skomplikowany, ponieważ nie ma wiele wzorców czy ram prawnych dla tego typu zarz...
Czytaj dalej
Portal Ekologia.pl opublikował listę porad, jak spędzić ekologicznie komercyjne walentynki 2010. Nie musicie bowiem pozostawiać po sobie kolejnej góry śmieci, czy napędzać konsumpcję. Lepsze są prezent...
Czytaj dalej
Załóżmy, że Walentynki mało Cię obchodzą, ale ponieważ Twoją druga połowę nie - musisz przygotować jakąś niespodziankę, albo wręcz prezent. Kwiaty cięte odpadają (już tłumaczyliśmy dlaczego), gadżetów ...
Czytaj dalej
Konferencja międzynarodowej studenckiej organizacji AIESEC w Polsce już po raz piąty zostaje zorganizowana pod szyldem dwóch tematów, kluczowych dla współczesnego nauczania zarządzania: nauki i praktyk...
Czytaj dalej
Już nie tylko greenwashing, ale przerabianie na lokalne - to czeka na klientów zainteresowanych dobrymi produktami. Koncerny prześcigają się w pomysłach na to, jak wmówić wrażliwemu klientowi, że właśn...
Czytaj dalej
Często nie mamy świadomości, że nasze codzienne wybory konsumenckie „wspierają” wyzysk, degradacje środowiska naturalnego, kreują biedę. Nie wiemy, że kupując hiszpańskie pomidory i sałatę czy tani chi...
Czytaj dalej
Gaviotas to nazwa wioski na kolumbijskiej sawannie, założonej w latach 70tych przez naukowca i ekologa Paolo Lugari. Tę wdzięczną nazwę zawdzięcza miejscowej mewie, a jej koncepcja opiera się na modelu...
Czytaj dalej
Na podstawie wywiadu z amerykańskim publicystą Michaelem Pollanem można wywnioskować, że za dobre jedzenie po prostu trzeba płacić. I to dużo więcej. Najbardziej na skutkach złego odżywiania tracą bied...
Czytaj dalej